Uitgeverij Paris × Close
Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken (TvC)
2022 / 2 (April) 1
 
  • OPEN ACCESS
    In dit nummer online pdf
Artikelen
  • Prof. dr. J.A. Luzak

    Influencer marketing as a potentially unfair commercial practice: the Commission’s new guidance online pdf
  • Mr. P.G.J. Wissink

    OPEN ACCESS
    Sjoemeldiesels, collectieve prijsvermindering en de massaschade regelende rechter. Enkele kanttekeningen bij Rb. Amsterdam 14 juli 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:3617 (Car Claim/Volkswagen c.s.) online pdf
  • Mr. dr. E.A.G. van Schagen

    Een doeltreffende, evenredige en afschrikwekkende sanctie voor schending van de kredietwaardigheidsplicht. HvJ EU 10 juni 2021, C-303/20 (Ultimo Portfolio Investment (Luxembourg) SA/KM) online pdf
  • Prof. mr. dr. E.M. Bruggeman, mr. S. Triches

    Kroniek Consumentenbouwrecht 2020-2021 online pdf
Uitspraken
    Collectieve actie
  • Rb. Amsterdam 14 juli 2021, C/13/647072 / HA ZA 18-432, ECLI:NL:RBAMS:2021:3617, zie artikel mr. P.G.J. Wissink online pdf
  • Consumentenkrediet
  • HvJ EU 10 juni 2021, ECLI:EU:C:2021:479, zie artikel mr. dr. E.A.G. van Schagen online pdf
  • Begrip consument
  • Mr. dr. M.Y. Schaub

    HvJ EU 10 december 2020, ECLI:EU:C:2020:1015, m.nt. mr. dr. M.Y. Schaub online pdf
Nieuws en signaleringen
  • Nieuws & Signaleringen online pdf
Wettenagenda
  • Mr. S. Ben Yaklaf

    Wettenagenda online pdf

In dit nummer

Toon als PDF


Voor u ligt de tweede aflevering van het Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken van dit jaar.

 

In haar redactioneel ‘Influencer marketing as a potentially unfair commercial practice: the Commission’s new guidance’ bespreekt Joasia Luzak de recent aangepaste leidraad bij de Richtlijn oneerlijke handelspraktijken van de Europese Commissie en de mate waarin deze houvast biedt bij de nationale toepassing van de richtlijnbepalingen op influencermarketing.

 

Pim Wissink plaatst in zijn artikel enkele kanttekeningen bij de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 14 juli 2021, waarin vast is komen te staan dat kopers van een zogenoemde sjoemeldiesel aanspraak hebben op compensatie. Hij gaat in het bijzonder in op de veralgemeniseerde toepassing van de prijsverminderingsremedie in een collectieve actie.

 

In het arrest Ultimo Portfolio Investment heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie op 10 juni 2021 verduidelijkt wat moet worden verstaan onder een evenredige, doeltreffende en afschrikwekkende sanctie voor het niet uitvoeren van de kredietwaardigheidstoets. Deze sancties kunnen ook worden vormgegeven middels het algemene verbintenissenrecht. Esther van Schagen bespreekt in haar artikel de implicaties van deze uitspraak voor ons nationale recht.

 

In de kroniek Consumentenbouwrecht 2020-2021 komen een aantal nieuwe of te verwachten ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving aan bod. Ook worden thematisch enkele uitspraken behandeld van zowel de overheidsrechter als de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen en de Geschillencommissie Consumentenzaken. Deze kroniek van Evelien Bruggeman en Sandro Triches wordt afgesloten met een korte blik op de toekomst.

 

In haar noot bij HvJ EU 10 december 2020 bespreekt Martien Schaub de autonome uitleg van het begrip consument door het Hof in het kader van de regels die zien op rechterlijke bevoegdheid van de Brussel I Verordening.

 

Tot slot bespreekt Soumaya Ben Yaklaf in haar Wettenagenda onder meer het Implementatiewetsvoorstel richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud. Dit wetsvoorstel introduceert onder meer een recht op (beveiligings)updates voor consumenten. Ook wordt voorgesteld om de omkering van de bewijslast te verlengen van zes maanden naar één jaar.



Indien u een los artikel wilt bestellen, stuur een e-mail naar info@uitgeverijparis.nl