Uitgeverij Paris × Close
Tijdschrift voor de Procespraktijk (TvPP)
2021 / 1 (Februari) 1
redactioneel
  • M.J.A.M. Ahsmann

    Het wetsvoorstel vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht en artikel 24 lid 2 Rv: eindelijk ‘een nieuwe balans’! online pdf
privaatrecht
  • M. van der Meijs

    Vliegtuigen aan de grond en schepen aan de ketting – De gevolgen van het brandstofbeslag online pdf
arbeidsrecht
  • C.E. Smith, H.T.M. Kloosterhuis

    À la recherche du temps perdu: performativiteit en terugwerkende kracht in het arrest ‘Loondoorbetaling na ontslag op staande voet’ online pdf
procesrecht/verbintenissenrecht
  • M.J.A.M. Ahsmann

    Een instructievonnis en de zittingsagenda (art. 22 Rv): efficiënt en effectief? online pdf
kort en bondig
  • M.M. Tak - CMS

    Burgerlijk procesrecht online pdf
  • L. Lupgen - CMS

    Verbintenissenrecht/consumentenrecht online pdf
  • S. van der Vegt - JPR Advocaten

    Arbeidsrecht online pdf
  • B. Sujecki - Rechtsanwalt, NexaVelo Advocaten

    Europees proces- en privaatrecht online pdf

Een instructievonnis en de zittingsagenda (art. 22 Rv): efficiënt en effectief?

Toon als PDF
M.J.A.M. Ahsmann*


De verantwoordelijkheid van de rechter om de procedure efficiënt en effectief te laten verlopen, is sinds 2002 benadrukt en zwaarder aangezet. Door in een vroeg stadium meer structuur te geven aan het proces, zoals de wetgever voorstaat, kan de rechter de effectiviteit van de wetgeving beïnvloeden. Dat zal enerzijds méér inspanning van de rechter en de juridische ondersteuning vergen en anderzijds een mentale omschakeling van de advocaten naar werkelijke concentratie in het proces. Advocaten moeten actief relevante informatie aandragen en ervoor zorgen dat het verhaal achter het geschil duidelijk wordt. Wanneer aldus een gezamenlijke verantwoordelijkheid van rechter en advocaat voor een behoorlijk proces wordt onderkend, kan een efficiënte en effectieve procedure worden gerealiseerd, ook al heb ik mijn twijfels of het mogelijk is om partijen, advocaten en alle mogelijke getuigen/deskundigen op één zitting bijeen te krijgen.

Tegen de geschetste achtergrond wil ik in deze bijdrage de discussie voeren over de rol van de rechter voorafgaand aan de mondelinge behandeling. Centraal staat de vraag: wat is de betekenis van een instructievonnis/zittingsagenda en is het efficiënt en effectief méér gebruik te maken van instructievonnissen/zittingsagenda’s? Aan de hand van enkele dilemma’s zal ik uiteenzetten dat geen pasklaar antwoord is te geven; rechter en partijen hebben verschillende doelen met de procedure.

Inloggen


Wachtwoord vergeten?

Abonneren op dit tijdschrift

Om toegang te krijgen tot het gehele artikel heeft u een abonnement nodig. Meer informatie over de abonnementsvormen en prijzen kunt u hier vinden.

Abonneren op dit tijdschrift

Indien u een los artikel wilt bestellen, stuur een e-mail naar info@uitgeverijparis.nl