Uitgeverij Paris × Close
Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken (TvC)
2022 / 3 (Juni) 1
 
  • OPEN ACCESS
    In dit nummer online pdf
Artikelen
  • Prof. dr. H. Schulte-Nölke

    Flight cancelled: Can the passenger rebook on a freely chosen alternative date? online pdf
  • Prof. dr. M.B.M. Loos

    Tandeloos toezicht? Over makelaars die bewust in strijd met de wet handelen, en ermee wegkomen online pdf
  • Mr. C.J.M. van Doorn, dr. S.B. Pape

    Kroniek Productaansprakelijkheid en productveiligheid 2018-2021 online pdf
  • Mr. drs. J.H.M. Spanjaard

    Kroniek Algemene voorwaarden 2021 online pdf
Uitspraken
    Informatieplichten
  • Mr. dr. T. Jonkers

    HR 12 november 2021, 20/03877 en 20/04329, ECLI:NL:HR:2021:1677, m.nt. mr. dr. T. Jonkers online pdf
  • Oneerlijke handelspraktijken
  • College van Beroep voor het bedrijfsleven 19 april 2022, 20/150, ECLI:NL:CBB:2022:176 online pdf
Nieuws en signaleringen
  • Nieuws & Signaleringen online pdf
Wettenagenda
  • Mr. S. Ben Yaklaf

    Wettenagenda online pdf

In dit nummer

Toon als PDF


Voor u ligt de derde aflevering van het Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken van dit jaar.

 

In zijn redactioneel ‘Flight cancelled: Can the passenger rebook on a freely chosen alternative date?’ betoogt Hans Schulte-Nölke dat de passagier, waarvan de vlucht is geannuleerd, het recht heeft om op een vrij gekozen alternatieve datum naar dezelfde eindbestemming te worden omgeboekt, afhankelijk van de beschikbaarheid van stoelen. De tegengestelde zienswijze, ontwikkeld door het Oberlandes Hooggerechtshof van Keulen, kan echter gerechtvaardigd zijn, althans voor COVID-19-gerelateerde annuleringen.

 

In een gastredactioneel plaatst Marco Loos kritische kanttekeningen bij de consequenties van de uitspraak van de College van Beroep voor het bedrijfsleven van 19 april jl. voor de handhaving van het consumentenrecht. Hij staat uitgebreid stil bij het feit dat makelaars die bewust in strijd met de wet handelen, hiermee weg lijken te komen. De uitspraak van het CBb is opgenomen in de rubriek ‘Rechtspraak’ in deze aflevering.

 

In de kroniek ‘Productaansprakelijkheid en productveiligheid 2018-2021’ van Karlijn van Doorn en Sanne Pape worden de voornaamste ontwikkelingen op het terrein van productaansprakelijkheid en productveiligheid weergegeven. In het kader van productaansprakelijkheid wordt de vijfde evaluatie van richtlijn productaansprakelijkheid besproken en in het kader van productveiligheid komen de ontwikkelingen ten aanzien van non-food- en foodproducten aan bod.

 

Jan Spanjaard brengt in zijn kroniek de in 2021 verschenen Europese en nationale rechtspraak met betrekking tot algemene voorwaarden in consumentenovereenkomsten in kaart. Hij behandelt de terhandstelling, uitleg en inhoudstoetsing alsook de gevolgen van de vernietiging van oneerlijke bedingen.

 

Tobias Jonkers reflecteert in zijn noot bij HR 12 november 2021 op de heldere antwoorden die de Hoge Raad heeft gegeven over de sanctionering van een handelaar die nalaat om verplichte informatie uit de Richtlijn consumentenrechten te verstrekken: een rechter kan overgaan tot ambtshalve vernietiging als sprake is van een voldoende ernstige schending van een of meer essentiële informatieplichten. In verstekzaken moet worden gekozen voor een gedeeltelijke vernietiging, die leidt tot een prijsvermindering voor de consument.

 

In de Wettenagenda licht Soumaya Ben Yaklaf recente nationale Europese en nationale ontwikkelingen toe. Zo passeren het Implementatiewetsvoorstel richtlijn representatieve vorderingen en het Europese voorstel om de positie van consumenten te versterken voor de groene transitie de revue.



Indien u een los artikel wilt bestellen, stuur een e-mail naar info@uitgeverijparis.nl