Uitgeverij Paris × Close
NTKR, Tijdschrift voor Recht en Religie
2018 / 2 (December) 1
 
  • OPEN ACCESS
    Redactioneel online pdf
Artikelen
  • Mr. drs. J.W. Verwijs

    OPEN ACCESS
    De classispredikant als protestantse bisschop online pdf
  • Dr. mr. K.W. de Jong

    OPEN ACCESS
    Een eigen accent op de individuele rechtsbescherming online pdf
Dossier Vrijheid van godsdienst
  • Mr. dr. P.T. Pel

    OPEN ACCESS
    ‘Hun eigen statuut’: kerkelijk primaat of statelijk privaat? online pdf
  • Mr. T. van Kooten

    OPEN ACCESS
    Gelijke behandeling en personeelsbeleid binnen kerkelijke organisaties: is artikel 3 Awgb over zijn juridische houdbaarheidsdatum? online pdf
  • Prof. dr. A. van der Braak

    OPEN ACCESS
    Godsdienstvrijheid en meervoudige religieuze betrokkenheid: naar een intercultureel perspectief online pdf
  • Rabbijn S. Katzman, Drs. R.P. Baruch

    OPEN ACCESS
    Een licht voor de naties. Vrijheid van godsdienst voor de vreemdeling, de afvallige en als fundament voor staatsinrichting online pdf
Boekbespreking
  • Drs. W. van der Schee

    OPEN ACCESS
    C. Grethlein, Evangelisches Kirchenrecht. Eine Einführung online pdf

Redactioneel

Toon als PDF


Deze aflevering van het NTKR bevat de laatste bijdragen aan het Dossier Vrijheid van godsdienst. Pieter Pel schrijft over een zinsnede uit artikel 2:2 BW, namelijk ‘hun eigen statuut’. Dat gaat over het spanningsveld tussen het kerkelijke en het statelijke recht. Dat geldt ook voor de bijdrage van Teunis van Kooten over de gelijke behandeling en het personeelsbeleid binnen kerkelijke organisaties. Hij stelt de vraag of artikel 3 Awgb een juridische houdbaarheidsdatum heeft. André van der Braak schrijft vanuit een intercultureel perspectief over godsdienstvrijheid en meervoudige religieuze betrokkenheid. Rabbijn S. Katzman en Robbert Baruch schreven vanuit joodse invalshoek over godsdienstvrijheid voor de vreemdeling, de afvallige en als fundament voor staatsinrichting onder de titel ‘Een licht voor de naties’. Daarnaast bevat deze aflevering een bijdrage van Sjaak Verwijs over de classispredikant als protestantse bisschop in de Protestantse Kerk in Nederland en een bijdrage van Klaas-Willem de Jong over de individuele rechtsbescherming in datzelfde kerkgenootschap. Wim van de Schee bespreekt het boek Evangelisches Kirchenrecht van de Duitse kerkrechtspecialist C. Grethlein.

 

In het begin van 2019 verschijnt van de in het Dossier Vrijheid van godsdienst in het NTKR verschenen artikelen een door Uitgeverij Paris uit te geven bundel. Indien u digitaal geabonneerd bent op het NTKR zullen we u van de publicatie en een eventueel daaromheen georganiseerde festiviteit vanwege het tienjarig bestaan van het NTKR op de hoogte houden.

 

Helaas hebben we in 2018 afscheid moeten nemen van mede-hoofdredacteur prof. mr. Tymen van der Ploeg. Hij is medeoprichter van het NTKR en vanaf het begin als hoofdredacteur zeer actief geweest, ook als het gaat om fondswerving en het onderbrengen van het tijdschrift bij Uitgeverij Paris. Hij wordt opgevolgd door niet minder dan twee juristen: dr. Gerhard van der Schyff (Universiteit van Tilburg) en mr. dr. Teunis van Kooten (Vrije Universiteit Amsterdam). Zij zullen met dr. Leon van den Broeke de hoofdredactie vormen. Tot onze spijt heeft ook prof. dr. Leonard Besselink aangegeven dat hij zijn werk voor het NTKR moet gaan beëindigen. Leonard legde een grote betrokkenheid aan de dag. Ook hem bedanken we voor zijn inzet. Gelukkig blijft hij het NTKR volgen.

 

Veel plezier gewenst bij het lezen van deze aflevering en een goed 2019 gewenst!

 

Mede namens de andere hoofdredacteuren, Teunis van Kooten en Gerhard van der Schyff,

 

Leon van den Broeke



Indien u een los artikel wilt bestellen, stuur een e-mail naar info@uitgeverijparis.nl