Prof. mr. drs. C.M.D.S. Pavillon
Mr. J.J. Dammingh
Paul Cambie
Mr. J.M. Meindertsma
In dit nummer
Voor u ligt de vierde aflevering van het Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken van dit jaar.
Op 22 maart 2023 verscheen het langverwachte richtlijnvoorstel inzake gemeenschappelijke regels ter bevordering van de reparatie van goederen. In haar artikel ‘Papieren tijger in de maak? Pogingen om het herstel van goederen te bevorderen in de EU en de VS’ bespreekt Charlotte Pavillon wat de beoogde bevorderingsmaatregelen inhouden en wat van het voorstel kan worden verwacht. De staat New York ging de Europese Commissie onlangs voor in haar inspanningen om het recht op herstel te verstevigen. Daar kwam eind 2022 de Digital Fair Repair Act tot stand, de eerste ‘comprehensive right-to-repair law’ in de Verenigde Staten. Wat kunnen we in Europa leren van de Amerikaanse ervaringen?
In zijn kroniek Makelaardij gaat Jaap Dammingh in op rechtspraak en recente ontwikkelingen met betrekking tot de positie van de makelaar over de periode 2021-2022.
Paul Cambie bespreekt in zijn noot het arrest van het Hof van Justitie EU van 20 april 2023 (Ocidental) en concludeert dat in dit arrest wederom het belang van het transparantievereiste bij de beoordeling van het oneerlijke karakter van bedingen naar voren komt. Een bank legde de voorwaarden van een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid bij het aangaan van een lening niet voor aan de verzekerde personen. Meer bepaald ging het om het verval van dekking als gevolg van een reeds bij de sluiting van de overeenkomst bestaande ziekte. Het Hof oordeelde dat dit gebrek aan informatie over de voorwaarden vooreerst in strijd is met de transparantieverplichting, en vervolgens een essentieel element vormt bij de beoordeling van het eventuele oneerlijke karakter van dat beding, waardoor dit beding buiten toepassing moet worden gelaten.
In de Wettenagenda gaat Jenna Meindertsma in op de nieuwe Europese Verordening algemene productveiligheid (EU) 2023/988. In deze verordening zijn een aantal nieuwe regels gepubliceerd voor consumentenproducten die online en offline worden verkocht. Met ingang van 12 juni 2023 is de verordening in werking getreden en zal deze het markttoezicht versterken op onveilige producten en consumentenbescherming op de digitale markt. Als gevolg hiervan moet het voor consumenten gemakkelijker worden om onveilige producten te retourneren, te laten repareren of te vervangen.