Uitgeverij Paris × Close
Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken (TvC)
2023 / 2 (April) 1
 
  • OPEN ACCESS
    In dit nummer online pdf
Artikelen
  • Mr. dr. B.B. Duivenvoorde

    Reclame gericht op kinderen en de DSA: wel een wezenlijke beperking, maar geen volledig verbod op het targeten van minderjarigen online pdf
  • Mr. dr. J.J.A. Braspenning

    No Pay, No Cure: over de implicaties van HvJ EU 12 januari 2023, C-395/21 voor de relatie tussen advocaten en consumenten in Nederland online pdf
  • Mr. dr. L.B.A. Tigelaar, mr. dr. I. Visser

    OPEN ACCESS
    Zorg(plicht) bij tegenstrijdige informatie bij de koop van een woning online pdf
Uitspraken
    Oneerlijke bedingen
  • HvJ EU 12 januari 2023, C-395/21, ECLI:EU:C:2023:14, zie artikel J.J.A. Braspenning online pdf
  • HvJ EU 22 september 2022, C-335/21, ECLI:EU:C:2022:720, zie artikel J.J.A. Braspenning online pdf
  • Non-conformiteit
  • ​Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 6 september 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:3091, zie artikelnoot L.B.A. Tigelaar en I. Visser online pdf
  • Informatieplichten
  • Prof. mr. drs. C.M.D.S. Pavillon

    Rb. Noord-Nederland 17 januari 2023, ECLI:NL:RBNNE:2023:184, m.nt. prof. mr. drs. C.M.D.S. Pavillon online pdf
Wettenagenda
  • Mr. S. Ben Yaklaf

    Wettenagenda online pdf

In dit nummer

Toon als PDF


Voor u ligt de tweede aflevering van het Tijdschrift voor Consumentenrecht & handelspraktijken van dit jaar.

 

In zijn redactioneel ‘Reclame gericht op kinderen en de DSA’ concludeert Bram Duivenvoorde dat de Digital Services Act het targeten van minderjarigen met online reclame aan banden legt, maar dat het targeten van minderjarigen met online reclame toch mogelijk blijft, doordat het verbod zich slechts richt op targeting op basis van ‘profileren’. Een andere belangrijke beperking is dat het verbod alleen ziet op reclame die getoond wordt op online platforms, en niet op andere vormen van online reclame.

 

Jurgen Braspenning bespreekt in zijn artikel ‘No Pay no Cure’ de zaak C-395/21 waarin het HvJ EU op 12 januari 2023 besliste dat een beding betreffende het uurtarief in de overeenkomst van opdracht tussen een advocaat en zijn particuliere cliënt niet voldoet aan het transparantievereiste van artikel 5 Richtlijn oneerlijke bedingen. Het transparantievereiste vormt een belangrijk, maar voor Nederland niet doorslaggevend, gezichtspunt voor de inhoudstoets uit artikel 3 van de richtlijn. Braspenning betoogt dat het immer verdergaande Europese consumentenrecht in dit concrete geval uiteindelijk vastloopt.

 

Leonieke Tigelaar en Irene Visser bespreken in hun artikelnoot ‘Zorg(plicht) bij tegenstrijdige informatie bij de koop van een woning’ het arrest van gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 6 september 2022. De verkoper en de aankoopmakelaar worden aangesproken door de consument-kopers wegens non-conformiteit en schending van de zorgplicht. Deze zaak is met name interessant met het oog op de gedane mededelingen en de relatie tot het verstrekte energieprestatiecertificaat bij de koop van de woning. In de huidige tijd, waarin de kosten voor energie steeds belangrijker worden, is het interessant of consument-kopers de verkoper en aankoopmakelaar kunnen aanspreken in verband met de verwachtingen omtrent isolatie die bij de aankondiging op internet, in de NVM-vragenlijst en het energieprestatiecertificaat zijn gewekt.

 

Met de toenemende totale harmonisatie van het consumentencontractenrecht roept de samenloop tussen normen en sancties die onderdeel uitmaken van het nationale gemene recht enerzijds en (in het nationale recht omgezette) normen en sancties die voortkomen uit een Europese richtlijn anderzijds, de nodige vragen op. Volgens Charlotte Pavillon in haar annotatie bij de rechtbank Noord-Nederland van 17 januari 2023 staat een samenloop van aan de schending van een informatieverplichting te verbinden rechtsgevolgen hoe dan ook in de weg aan de door de richtlijn beoogde maximumharmonisatie. Dit bemoeilijkt het ontstaan van een level playing field voor die bedrijven waarop de informatieverplichting rust.

 

In de Wettenagenda bespreekt Soumaya Ben Yaklaf twee Kamerbrieven met betrekking tot games en crypto’s. Ook komt de oproep van het Europees Parlement om spelers van games beter te beschermen tegen verslaving en andere manipulatieve praktijken in games aan bod.



Indien u een los artikel wilt bestellen, stuur een e-mail naar info@uitgeverijparis.nl