Werkwijze redactie
1. SEW publiceert wetenschappelijke artikelen over Europees- en economisch rechtelijke onderwerpen, met aandacht voor onder andere de interne markt, mededinging en het sociaal-economisch recht. Tevens publiceert SEW annotaties (wetenschappelijke commentaren) bij Nederlandse, Belgische en Europese rechtspraak aangaande de hiervoor bedoelde onderwerpen. SEW richt zich op een lezerspubliek in het Nederlandse taalgebied.
2. Daarnaast publiceert SEW samenvattingen van EU- en Nederlandse rechtspraak, voor zover deze Europees- en economisch rechtelijke onderwerpen betreffen.
3. De leden van de redactie benaderen auteurs om een bepaald onderwerp, dat actueel is en in het blad aan bod zou moeten komen, uit te werken. Daarnaast staat de redactie open voor artikelen die vanuit auteurs worden aangedragen, mits deze artikelen onderwerpen bespreken op Europees- of economisch rechtelijk gebied.
4. de Redactionele signalen worden geschreven door de eindredacteur.
5. Een kernredactie binnen de redactie overlegt maandelijks over de samenstelling van de nummers. De leden van de kernredactie verrichten een voorselectie van de ingekomen artikelen en zoeken reviewers aan.
6. De redactie wordt bijgestaan door de secretaris. Deze onderhoudt de contacten met de auteurs en de uitgever en coòˆrdineert de activiteiten van de redactie.
7. Wetenschappelijke artikelen en annotaties worden volgens een hierna weer te geven procedure beoordeeld.
8. Aangeleverde artikelen worden aan peerreview onderworpen. In de regel betekent dit dat deze artikelen gelezen worden door twee redactieleden, die ieder het aangeleverde stuk beoordelen en opmerkingen ter verbetering maken. Zij maken daarbij gebruik van een beoordelingsformulier.
9. Bij de peerreview-beoordeling kunnen in voorkomend geval, als er onvoldoende expertise is binnen de redactie zelf, externe reviewers worden betrokken.
10. Om in SEW te kunnen worden gepubliceerd, wordt het artikel beoordeeld in het licht van de volgende criteria:
1. Het artikel is van goede kwaliteit gezien de wetenschappelijke stand van zaken op het betreffende deelgebied.
2. Het artikel gaat uit van een relevante onderzoeksvraag en levert een vernieuwende bijdrage aan de bestaande juridische kennis dan wel het juridisch en maatschappelijk debat.
3. Het artikel verschaft nieuwe inzichten voor verder juridisch onderzoek of het oplossen van juridische problemen die samenhangen met het juridische systeem of met de maatschappelijke ordening.
4. Het artikel getuigt van diepgang, is methodisch verantwoord en geeft helder en systematisch inzicht in de gevolgde eigen gedachtegang en argumentatie.
5. De conclusies en bevindingen worden voldoende gestaafd.
6. Het artikel biedt een relevant overzicht van en inzicht in de recente
ontwikkelingen en vooraanstaande literatuur op het terrein van de behandelde
thematiek.
11. De redactie kan besluiten een overeenkomstig het bovenstaande beoordeeld artikel:
a. te plaatsen zonder nadere aanpassingen;
b. te plaatsen, mits door de redactie gemaakte opmerkingen zijn verwerkt;
c. te weigeren;
12. In het geval dat wordt beslist dat het stuk plaatsbaar is mits de opmerkingen van de redactie worden verwerkt, krijgt de auteur de kans het stuk aan te passen.
13. De ingevulde reviewformulieren worden ten hoogste vijf jaar bewaard door de redactiesecretaris en kunnen voor verificatiedoeleinden worden opgevraagd.
14. De commentaren bij de rechtspraak worden nagelezen door minstens een redactielid. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van het beoordelingsformulier (geen peerreview), maar de annotaties worden enkel geplaatst als de inhoudelijke opmerkingen en verzoeken tot aanpassing zijn verwerkt.