Dit werkboek bevat formatieve toetsen (casus, uitspraken en vragen) en checklists. De vragen hebben betrekking op meerdere belangrijke onderwerpen van het algemeen bestuursrecht. Aan de orde komen de kernbegrippen van de Awb (bestuursorganen, belanghebbenden en besluiten), toekenning van bestuursbevoegdheid (attributie, delegatie en mandaat), normen voor het handelen van bestuursorganen (algemeen verbindende voorschriften en algemene beginselen van behoorlijk bestuur), handhaving (last onder bestuursdwang, last onder dwangsom en bestuurlijke boete) en gedogen, schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten, nadeelcompensatie, overheid en privaatrecht alsmede rechtsbescherming (bezwaar, administratief beroep, beroep, hoger beroep en voorlopige voorziening).
Het werkboek biedt voor studenten die zich voorbereiden op het tentamen algemeen bestuursrecht een goede ondersteuning. In het boek zijn aan het einde van elk hoofdstuk op docerende wijze antwoorden opgenomen. Het werkboek is geschikt voor het hoger juridisch onderwijs met collegecycli van verschillende omvang en intensiteit.
Ook voor de praktijkjurist is het werkboek van belang. De aansprekende formatieve toetsen zijn aan de praktijk ontleend. De checklists bieden een handzaam hulpmiddel bij de voorbereiding op het tentamen algemeen bestuursrecht alsmede voor wie in de bestuursrechtelijke praktijk werkzaam is. Het boek is een resultaat van jarenlange ervaring van de auteurs in de praktijk en/of het onderwijs.
Mr. Oscar van der Roest studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en is grondlegger van en doceerde bestuursrecht aan de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij was vele jaren (kanton)rechterplaatsvervanger in de rechtbank Gelderland, rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Den Haag en voorzitter/lid van verschillende bezwaar- en klachtencommissies bij gemeenten, provincies en waterschappen en binnen de jeugdzorg. Verder was hij verbonden aan het Ambtenarencentrum, de Open Universiteit, het Eggens Instituut voor juridisch postacademisch onderwijs van de Universiteit van Amsterdam en het opleidingsinstituut van de Rechterlijke Organisatie het Studiecentrum Rechtspleging (SSR). Hij publiceerde over inleiding recht, rechtsvinding en ethiek, het algemeen bestuursrecht, het ambtenarenrecht en het socialezekerheidsrecht.
Mr. dr. Aziza Azimi studeerde rechten aan de Universiteit van Tilburg, alwaar zij ook is gepromoveerd. Zij doceert bestuursrecht aan de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Verder houdt zij zich, namens de Examencommissie, bezig met de borging en de kwaliteit van toetsing.
Mr. Rogier van Dam studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en doceert bestuursrecht aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarvoor was hij met korte uitstappen naar de advocatuur en de rechterlijke macht verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Radbouduniversiteit. Daarnaast is hij onder meer betrokken bij de Beroepsopleiding Advocaten als hoofddocent van het hoofdpraktijkvak
Bestuursrecht. Rogier is columnist voor verderdenken.nl.
Mr. dr. Marc Harmsen (1965-2020) studeerde bestuurswetenschappen en rechten en doceerde bestuursrecht aan de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarvoor was hij vijftien jaren werkzaam bij de vakgroep Staats- en Bestuursrecht van de opleiding Bestuurskunde aan de Universiteit Twente, alwaar hij in 2013 ook is gepromoveerd. Hij was vele jaren lid van verscheidene (gemeentelijke) bezwarencommissies.
Inleiding
Lijst van afkortingen
1 Kernbegrippen van de Awb
1.1 Bestuursorganen – Vragen
1.1 Bestuursorganen – Antwoorden
1.2 Belanghebbenden – Vragen
1.2 Belanghebbenden – Antwoorden
1.3 Besluiten – Vragen
1.3 Besluiten – Antwoorden
2 Toekenning bestuursbevoegdheid
2.1 Toekenning bestuursbevoegdheid – Vragen
2.1 Toekenning bestuursbevoegdheid – Antwoorden
3 Normen voor handelingen van bestuursorganen
3.1 Discretionaire bevoegdheid – Vragen
3.1 Discretionaire bevoegdheid – Antwoorden
3.2 Algemene beginselen van behoorlijk bestuur – Vragen
3.2 Algemene beginselen van behoorlijk bestuur – Antwoorden
4 Handhaving en gedogen
4.1 Handhaving en gedogen – Vragen
4.1 Handhaving en gedogen – Antwoorden
5 Schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten en nadeelcompensatie bij rechtmatige besluiten (‘égalité devant les charges publiques’ oftewel publieke lasten gelijk verdelen)
5.1 Schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten en nadeelcompensatie bij rechtmatige besluiten – Vragen
5.1 Schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten en nadeelcompensatie bij rechtmatige besluiten – Antwoorden
6 Overheid en privaatrecht
6.1 Overheid en privaatrecht – Vragen
6.1 O verheid en privaatrecht – Antwoorden
7 Rechtsbescherming
7.1 Voorprocedures van bestuurlijke heroverweging – Vragen
7.1 Voorprocedures van bestuurlijke heroverweging – Antwoorden
7.2 Beroep bij de bestuursrechter – Vragen
7.2 Beroep bij de bestuursrechter – Antwoorden
7.3 Voorlopige voorziening – Vragen
7.3 Voorlopige voorziening – Antwoorden
7.4 Hoger beroep bij de bestuursrechter – Vragen
7.4 Hoger beroep bij de bestuursrechter – Antwoorden
7.5 Rechtsbescherming bij de burgerlijke rechter – Vragen
7.5 Rechtsbescherming bij de burgerlijke rechter – Antwoorden
Bijlagen
Bijlage 1 Verkrijgen bestuursbevoegdheid
Bijlage 2 Actoren
Bijlage 3 Overzicht openbare lichamen en diens organen (a-organen)
Bijlage 4 Overzicht bestuursorganen
Bijlage 5 Stappenplan a- en b-organen
Bijlage 6 B-organen (artikel 1:1 lid 1 onder b Awb)
Bijlage 7 Belanghebbende
Bijlage 8 Normering bestuurshandelen
Bijlage 9 Algemene beginselen van behoorlijk bestuur
Bijlage 10 Handhaving: procedure last onder bestuursdwang en last onder dwangsom
Bijlage 11 Stappenplan tweewegenleer
Bijlage 12 Ontvankelijkheidseisen in de Awb
Bijlage 13 Tijdsbalk rechtsbescherming
Bijlage 14 Verschil bezwaar/administratief beroep en beroep op de rechtbank
Over de auteurs