Uitgeverij Paris × Close
Tijdschrift Vervoer & Recht (TVR)
2019 / 6 (December) 1
 
  • Abonnementsprijs 2020 online pdf
 
  • Mr. D.A.D. Noels

    Het conventioneel uitgebreid retentierecht en de verus dominus. Is het in de Belgische maritieme praktijk sedert de (nieuwe) Pandwet nog wel comfortabel om ‘op de goederen te gaan zitten’? online pdf
Uit de praktijk
  • Prof. dr. E. Van Hooydonk

    De EU-Zeehavenverordening. Een beknopte inleiding online pdf
  • Mr. M. de Vries, mr. J. Kruit

    Maritieme gerechtsdeskundigen in Nederland; voor elk wat wils online pdf
 
  • Prof. mr. P.A.M. Mevis

      BoekbesprekingKlaas Willaert, Moderne piraterij in Oost- en West-Afrika. Het juridisch kader, de bestrijdingsstrategieën en de vervolging en bestraffing online pdf
 
  • Mr. dr. E.H.P. Brans

      M.H. Nordquist e.a. (red.), The Marine Environment and UN Sustainable Development Goal 14. Life Below Water online pdf
 
  • Mr. J.E. de Boer - Londen

    Wet- en regelgeving online pdf
 
  • Mr. Ph. Van Dijck - Ambos Lawyers

    Belgische wetgeving online pdf
 
  • Mr. J.E. de Boer - Londen

    Officiële publicaties online pdf
 
  • Mr. A. van Hal - Van Traa Advocaten, Rotterdam

    Rechtspraak online pdf
 
  • S.N. Broskij - Erasmus Universiteit Rotterdam

    Literatuur online pdf
 
  • Inhoudsopgave 2019 online pdf

Het conventioneel uitgebreid retentierecht en de verus dominus. Is het in de Belgische maritieme praktijk sedert de (nieuwe) Pandwet nog wel comfortabel om ‘op de goederen te gaan zitten’?

Is het in de Belgische maritieme praktijk sedert de (nieuwe) Pandwet nog wel comfortabel om ‘op de goederen te gaan zitten’?Deze bijdrage is de uitgeschreven tekst van de voordracht die de auteur op 4 april 2019 in Vlaardingen (Nederland) gaf ter gelegenh
Toon als PDF
Mr. D.A.D. Noels*


Wanneer een opdrachtgever hem niet betaalt of deze laatste insolvent blijkt, valt een goederenbehandelaar doorgaans terug op het retentierecht als drukkingsmiddel. Daarmee komen deze tussenpersonen meer dan eens in conflict met de werkelijke goedereneigenaar(s) en met andere schuldeisers van hun (insolvente) principaal.

Het Belgische retentierecht kende tot voor kort enkele onduidelijkheden betreffende o.m. de tegenwerpelijkheid en in verband met de afwezigheid van het recht van voorrang van de retentor, waardoor deze laatste vaak in een ‘geblokkeerde situatie’ belandde. Met de Pandwet wil de Belgische wetgever deze onduidelijkheid verhelpen, o.m. door het retentierecht een wettelijke basis te verschaffen en een eventuele impasse te doorbreken door de retentor eenzelfde recht van voorrang te verlenen als een pandhouder.

Deze bijdrage bespreekt de impact van de Pandwet op de situatie van de onbetaald gebleven (Belgische) goederenbehandelaar.

Inloggen


Wachtwoord vergeten?

Abonneren op dit tijdschrift

Om toegang te krijgen tot het gehele artikel heeft u een abonnement nodig. Meer informatie over de abonnementsvormen en prijzen kunt u hier vinden.

Abonneren op dit tijdschrift

Indien u een los artikel wilt bestellen, stuur een e-mail naar info@uitgeverijparis.nl